Határtalanul! program

Határtalanul a határainkon túl!

 

„Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen. Összetartásban rejlik csak erő. Más ember földjén nincs számodra hely.”

                                                                                                                   /Wass Albert/                         

 

Intézményünk sikeresen pályázott határon túli tanulmányi kirándulásra, a Határtalanul! elnevezésű program keretén belül „Határtalan kirándulás nagyjaink nyomában Erdélyben” elnevezéssel.Az utazást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 4 553 000 Ft-tal támogatta, így 76 diák és 6 pedagógus juthatott el Erdélybe. Az utazásra 2017. szeptember 6-9. között került sor.

A Ceglédi Református Általános Iskola és Óvoda tantestülete fontosnak tartja, hogy tanulói kapcsolatot építhessenek a határainkon túl élő magyarokkal. Utazásunk célja az volt, hogy tanulóink megismerjék a határon túli magyarság helyzetét, életét, a történelmi Magyarország kulturális értékeit. A tanulmányi kirándulás lehetőséget teremtett a határon túli magyarság, valamint a nemzeti és kulturális értékek megismerésére. Erősödhetett a tanulók nemzettudata, az összetartozás érzése.

A fotók segítségével bemutatjuk a pályázat megvalósítását, amely előkészítő órából, tanulmányi kirándulásból, értékelő órából állt.

 

 

Beszámoló videó

 

Alább Ecsedi Gréta (7.m) és Brisendine Barnabás (7.m) naplórészletét, élménybeszámolóját olvashatjuk, amiben a 4 nap történését foglalták össze.     

 

1.nap

Hajnali 5 órakor indultunk az iskola elől. Kb. 10 óra körül értünk a határhoz. Onnan Nagyszalontára mentünk, ahol megnéztük a Csonka tornyot, voltunk az Arany János Emlékmúzeumban, az író szülőházában. Ezután Bánffyhunyadra érkeztünk. Ott egy XIII. században épült református templomot látogattunk meg. Tovább haladtunk a Gyalui-víztározóhoz és a Tarnicai gáthoz. Ezt követően Kolozsvár mellé indultunk az első szállásra, ahova 18 órára érkeztünk meg.

2.nap

Reggel 8 órakor volt a reggeli és 9 órára kellett a buszhoz menni. A napot a Tordai sóbányában indítottuk, ahol alattunk, felettünk és mellettünk is minden sóból volt. Lementünk 13 emelet mélyre, ahol volt az óriáskerék, pingpong asztal és bowling pálya. Még nem voltunk a bánya legmélyén. Még 15 emelettel lejjebb volt egy tó, ahol csónakázásra adódott lehetőség. Ezután városnézésen voltunk, azon belül a főteret, római katolikus templomot ejtettük utunkba. Voltunk a Tordai hasadék mélyében, ami nagyon szép volt. Ezután visszaindultunk Magyarlónára, a szállásra.

3.nap

Pénteken 8 órakor reggeliztünk, és 9-re mentünk bőröndökkel a buszhoz. Elsőként Kolozsvárt jártuk be. Voltunk a Szent Mihály templomban, a főtéren Mátyás király szobránál, majd szülőházánál. Elmentünk a Házsongárdi temetőbe is, ahol megkoszorúztuk a híres történelmi személyek sírjait. Az esti órákban érkeztünk meg Nagyenyedre a szállásunkra.

4.nap

Korán keltünk, 7.30-kor már reggeliztünk, és indultunk az utolsó programunkra. Torockót ismertük meg közelebbről. Elmentünk a várhoz, és a múzeumba is bepillantást nyertünk. Ezután elindultunk hazafelé. Nagyváradon megálltunk városnézésre. Voltunk a püspöki palotánál, a székesegyházban láttuk Szent László csatabárdját és hermáját. Kb. 21 órára itthon is voltunk.

Nagyon jól éreztem magam, máskor is visszamennék. Ajánlom mindenkinek, kár lenne kihagyni!

                                                                                                                                             Ecsédi Gréta 7.m

 

 

1.nap

Hajnali fél 5-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Elindultunk, majd néhány órás út után elhagytuk a határt. Nagyszalonta felé tartottunk. Itt megtekintettük Arany János szülőhelyét kívül-belül. Bánffyhunyadon egy XIII. századi református templomban jártunk, aminek legérdekesebb jellemzője a különleges formája volt. A Tarnicai gát és a Gyalui víztározó megtekintése után elfoglaltuk a szállásunkat. Ettünk egy finom vacsorát és aztán elmentünk aludni.

2.nap

Ma izgalmas napra ébredtünk, mert ma voltam életemben először bányában. Az elején  – őszintén –  egy kicsit féltem, mert hideg volt, és szokatlanul sós a levegő. Megdöbbentő látvány volt, hogy 50 méter mélyen csónakázó tótól kezdve óriáskerékig, minden volt odalent. Utána körülnéztünk Torda városában. Egy nagy túrát tettünk ez után a mesebeli Tordai hasadék izgalmas ösvényén oda-vissza, majd vettem egy ízletes kürtőskalácsot. Végül mind ezek után elmentünk a szállásra.

3.nap

A mai napon szinte egész végig Kolozsváron tartózkodtunk. Legelőször a Házsongárdi temetőbe mentünk, ami nekem különösen tetszett, majd a Farkas utcai református templomba látogattunk, ahol 117 címer díszíti a falakat. Aztán csoportképet készítettünk a Mátyás király szobor előtt és az idegenvezetők meséltek róla. Kolozsvárról Torockóra indultunk a gyermekotthonba. Nagyon sok ajándékkal kedveskedtünk az intézménynek. Előadtunk egy táncot is, ők pedig a sok kedvességet két lány csodálatos énekével hálálták meg. Azután nagyon jót fociztunk a gyerekekkel. Indultunk végül az új szállásunkra. Ott lepakoltunk és vacsoráztunk. Lefekvés előtt még kimentünk a levegőre és megint fociztunk egy jót.

4.nap

Elérkezett az utolsó nap. Elbuszoztunk a Torockószentgyörgyi várhoz, sajnos nem mehettünk közvetlenül oda, hanem egy focipályáról néztük meg. Megtekintettük még a torockói Néprajzi Múzeumot és felsétáltunk a Székelykő lábáig. Utána kaptunk fél óra vásárlási szabadidőt. Nagyvárad volt már csak hátra. Bementünk a székesegyházba, és megkoszorúztuk az épület előtt álló Szent László szobrot. Ezután indultunk haza, kb fél 9-kor érkeztünk Ceglédre.

                                                                                                                             Brisendine Barnabás 7.m